Domnul Biță Racman, administraror al SC Racman SRL din localitatea Hodivoaia, județul Giurgiu atinge o producție record de 12.500 kg/ha cultura de grâu cu soiul Papillon, genetică Saaten Union România.
PAPILLON este un soi NOU de grâu semitimpuriu cu un potențial ridicat de producție care a fost introdus în portofoliul Saaten Union Romania spre comercializare în toamna anului trecut și care confirmă producții ridicate încă din primul an de comercializare. Alina Petrea, director de Marketing Saaten Union Romania l-a vizitat pe domnul Biță Racman pentru a afla tehnologia aplicată, mai jos regășiți interviul acordat:
Alina Petrea (AP): De când folosiți genetica Saaten Union România?
Bița Racman (BR): Folosesc genetica dumneavoastră de acum 30 de ani, chiar de la înființarea societății în Romania. În tot acest timp am cultivat și cultiv soiurile și hibrizii pe care îi comercializați.
AP: Ne puteți spune tehnologia de cultivare aplicată în vederea obținerii potențialului maxim al soiului?
BR. Desigur! Am avut înființate 100 ha cu soiul PAPILLON în toamnă fiind primul an de comercializare. Am avut 2 sole unde plantele premergătoare au fost rapiță și mazăre. Lucrările solului au constat în arătură, disc și combinator. La pregătirea patului geminativ am aplicat 200 kg/ha 18:46 iar pe data de 10.10.2021 am semănat o norma de 240 kg/ha, desi specialiștii Saaten recomanda 160-180 kg/ha, eu sunt adeptul normelor de semănat mai ridicate.
În toamna, pe 7 Noiembrie am intervenit cu primul tratament (T1): fungicid s.a tebuconazol 500 g/l, erbicid cu s.a diflufenican 100 g/l, penoxsulam 15 g/l, florasulam 3,75 g/l și un insecticid cu s.a gamma cihalotrin 60 g/l, în dozele recomandate
La ieșirea din iarna am aplicat 100 kg/ha nitrocalcar și pe 15 Martie am fertilizat din nou cu 100 kg/ha azotat de amoniu.
Pe 27 Martie am intervenit cu T2 la care am aplicat: erbicid s.a tritsulfuron 714 g/kg, florasulam 54 g/ha în doza de 0,04 kg/ha, regulator de creștere cu s.a trinexapac-etil 250 g/l în doza de 0,4 l/ha, fungicid cu s.a protioconazol 53 g/l, spiroxamina 224 g/l, tebuconazol 148 g/l în doză de 0,6 l/ha și insecticid cu s.a gamma cihalotrin 60 g/l în doză de de 0,1 l/ha.
T3 l-am aplicat pe data de 6 Aprilie cu un fungicid s.a 40 g/l proquinazid, 160 g/l tebuconazole, 320 g/l procloraz în doză de 1 l/ha și un insecticid s.a deltametrin 100 g/l în doză de 0,075 l/ha.
Pe 02 Mai am aplicat T4 cu un fungicid s.a fluxapyroxad 75 g/l, piraclostrobin 150 g/l în doză de 1 l/ha și insecticide s.a gamma cihalotrin 60 g/l în doză de de 0,1 l/ha.
Pe data de 3 Mai am intervenit cu 100 kg/ha uree solidă, acesta fiind ultima trecere cu fertilizanti.
T5 l-am aplicat pe 19 Mai și am folosit un fungicid s.a protioconazol 175 g/l, trifloxistrobin 150 g/l și insecticid s.a gamma cihalotrin 60 g/l în doză de de 0,1 l/ha.
AP: Tehnologia aplicata este una intensivă, care a fost producția scontata?
BR: Producția scontată era de peste 10 t/ha însă am reușit să mă închid pe o suprafață de 100 ha cu
o producție medie la soiul PAPILLON de 12,5 t/ha. Este adevărat, acolo unde planta premergătoare a fost mazărea producția a fost ușor mai mare.AP: Sunteți un fermier profesionist și fidel al geneticii noastre, lucrând împreună încă de la înființarea Saaten Union în Romania, ne puteți spune ce alte soiuri/hibrizi folosiți din portofoliul nostru?
BR: Soiurile de cereale Saaten Union dețin an de an o pondere ridicată în ferma pe care o administrez. În materie de orz cultiv soiurile SU ELLEN și Henriette și vreau să testez noutatea SU LAURIELLE, la grau o pondere ridicata o vă avea soiul PAPILLON și vreau să testez și noutatea SU TARROCA iar în ceea ce privește rapița cultiv hibridul DAX CL la care am obținut o medie de producție de 3,7 t/ha pe o suprafață de 350 ha
AP: Ne puteți spune și cantitatea de precipitații pe care ați avut-o de la semănat până la recoltat?
BR: În primul rând menționez că această producție nu s-a obținut în sistem irigat. Am avut un volum de precipitații de la semănat la recoltat în valoare de 360 l/m2 dispuși astfel: 230 l/m2 în toamna și 130 l/m2 în primăvara. .
AP: Observ o deschidere față de noutățile din protofoliul nostru, îmi puteți spune avantajele pe care le regășiți?
BR: Sigur că poate fi o lista de câteva avantaje, însă eu îmi dorec să obțin performanța și producții ridicate an de an, de aceea cred că testând varietățile noi care apar acestea în mod normal ar trebui să fie mai performante și adaptate, astfel că îmi ating obiectivul de a fi performant și a obține producții ridicate. Un alt avantaj este faptul că văd în ferma proprie dacă acele produse se pretează sau nu solului, tehnologiei aplicate și arealului de cultură.
AP: Vă mulțumim pentru interviul acordat, vă felicităm pentru producția obținută și totodată profităm de ocazie să vă uram în continuare producții record cu genetica Saaten Union Romania.